PRZEPIS NA BOCZEK Z NASZĄ MARYNATĄ

Przepis na boczekMarynaty są ważnym składnikiem mięs, które zanim zostaną poddane obróbce termicznej trzeba je zamarynować aby nadać im odpowiedni smak oraz aromat. Marynaty sprawiają że mięso staje się bardziej miękkie, soczyste oraz urozmaica smak Waszych swojskich przysmaków.
Marynata do boczku jest kompletną mieszanką, przeznaczona do sporządzania zalewy, solanki z udziałem soli peklującej, stosowana do produkcji wędzonek o smaku bekonu

Sporządzenie zalewy:

Przygotować 5L zimnej wody oraz wsypać i dobrze rozpuścić Marynatę Boczkową (zawartość torebki 0,5 kg).

Przygotowanie mięsa:

Boczek tniemy na kawałki lub w paski. Częścią marynaty boczkowej naciera się ze wszystkich stron kawałki boczku. Następnie nastrzykiwać mięso zalewą i ułożyć je ściśle skórą do dołu w garnku kamiennym lub szklanym naczyniu równomiernie zalewając kawałki mięsa resztą marynaty. Boczek nakrywa się wyparzonym talerzem lub denkiem, obciąża wyparzonym kamieniem i umieszcza w chłodnym miejscu.

Co kilka dni kontroluje się stan boczku i przekłada kawałki mięsa z dołu na wierzch, a z wierzchu na dno. Po 7 dniach boczek obmywa w ciepłej wodzie i wiesza, aby mięso obciekło i obeschło. Boczek wędzi się na ciepłym dymie w ciągu 1-3 dni, tym dłużej, im grubszy jest boczek. Następnie wstawiamy boczek, do gotującej się osolonej wody, gotujemy go od 30 do 50 minut.

Coś pysznego :)