PRZEPIS NA SZYNKĘ WIEJSKĄ Z NASZĄ MARYNATĄ

Surowa szynka wiejskaMarynaty są ważnym składnikiem mięs, które zanim zostaną poddane obróbce termicznej trzeba je zamarynować aby nadać im odpowiedni smak oraz aromat. Marynaty sprawiają że mięso staje się bardziej miękkie, soczyste oraz urozmaica smak Waszych swojskich przysmaków.

Marynata do Szynki Wiejskiej jest kompletną mieszanką, przeznaczona do sporządzania zalewy, solanki z udziałem soli peklującej, stosowana do produkcji wędzonek.

Sporządzenie zalewy:

Przygotować 5L zimnej wody oraz wsypać i dobrze rozpuścić gotową mieszankę - Marynata do szynki wiejskiej (zawartość torebki 0,5 kg).

Przygotowanie szynki:

Szynkę wieprzową, ok 7-10 kg dokładnie umyć i odsączyć z wody. Następnie nastrzykiwać mięso zalewą. Ułożyć ściśle szynkę w emaliowanym lub szklanym naczyniu zalać marynatą (solanka musi koniecznie przykrywać całą powierzchnię mięsa) i przycisnąć krążkiem drewnianym lub pokrywą obciążyć. Odstawić w chłodne miejsce o temperaturze nie większej niż + 6 stopni C na czternaście dni. Mięso należy przewracać w zalewie dwa razy dziennie. Następnie wyjąć mięso, osuszyć i powiesić w przewiewnym,chłodnym miejscu na dwa do max trzech dni do obsuszenia.

Wędzenie:

Wędzona szynka wiejskaSzynkę wędzimy siedem dni na zimnym dymie w temperaturze 20 do 25 stopni C., po dwie godziny dziennie z przerwami co 10 godzin. Szynkę wędzoną możemy podawać również gotowaną, parzoną lub duszoną.

Coś pysznego :)