Bajgiel na sniadanie

list W: Przepisy Na: favorite : 1458

Jesteśmy z Wami już od rana, by rozbudzić Was bogatym aromatem naszych przypraw.

Mamy dla Was prosty przepis na SZYBKIE BAJGLE NA ŚNIADANIE

Składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

15 g świeżych, pokruszonych drożdży

300 ml ciepłej wody

do posmarowania:

1/2 szklanki letniej wody

do posypania:

sezam lub czarnuszka, które znajdziesz na Digesta.com.pl

Przygotowanie:

1 Wszystkie składniki na ciasto przełóż do misy miksera i wyrabiaj na wolnych obrotach do uzyskania gładkiego ciasta (około 12-15 minut)

2 Tak przygotowane ciasto podziel na 10 porcji o tej samej wadze i wyłóż na blachę oprószoną mąką. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.

3 Wyrośnięte porcje ciasta uformuj w wałeczki, następnie złóż na pół i skręć świderek, połącz końce.

4 Odłóż ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.

5 Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, posmaruj wyrośnięte bajgle wodą, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut

Tags: bajgiel
Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December