Bajgiel na sniadanie
Jesteśmy z Wami już od rana, by rozbudzić Was bogatym aromatem naszych przypraw.
Mamy dla Was prosty przepis na SZYBKIE BAJGLE NA ŚNIADANIE
Składniki:
ciasto:
500 g mąki pszennej
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
15 g świeżych, pokruszonych drożdży
300 ml ciepłej wody
do posmarowania:
1/2 szklanki letniej wody
do posypania:
sezam lub czarnuszka, które znajdziesz na Digesta.com.pl
Przygotowanie:
1 Wszystkie składniki na ciasto przełóż do misy miksera i wyrabiaj na wolnych obrotach do uzyskania gładkiego ciasta (około 12-15 minut)
2 Tak przygotowane ciasto podziel na 10 porcji o tej samej wadze i wyłóż na blachę oprószoną mąką. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
3 Wyrośnięte porcje ciasta uformuj w wałeczki, następnie złóż na pół i skręć świderek, połącz końce.
4 Odłóż ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
5 Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, posmaruj wyrośnięte bajgle wodą, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut