Odporność na jesień
Odporność, naturalne składniki ... ale jak to?
Często pytacie nas, czy to przez telefon, czy mailowo, jak wzmocnić układ odpornościowy?
W kontekście walki z wirusami i bakteriami.
Dlatego postanowiliśmy się z wami podzielić naszą wiedzą i doświadczeniem.
Propozycja #1 - Kurkuma i pieprz czarny
Pamiętajcie, żeby zawsze łączyć kurkumę z pieprzem! Dlaczego? ????
Bo kurkumina (główny składnik kurkumy) jest bardzo słabo wchłaniana przez organizm, dlatego, aby odczuć pozytywne efekty stosowania kurkumy, należy spożywać ją wraz z piperyną, która zwiększa wchłaniania kurkuminy do krwiobiegu aż o 2000% ???? A najlepszym źródłem piperyny jest pieprz czarny!
Proporcja -> 1 łyżeczka kurkumy + szczypta pieprzu czarnego mielonego lub kilka kulek pieprzu czarnego ziarno ????
Propozycja #2 - Pieprz Cayenne
Pieprz Cayenne zawiera dużą dawkę kapsaicyny.
Niszczy ona naturalnie większość bakterii i wirusów, przez co chroni cały organizm przed wszelkimi infekcjami. Ponadto wykazano działania przeciwzapalne. Dokładając do tego dużą zawartość przeciwutleniaczy, tworzy naprawdę zdrowy dodatek do każdej diety.
A jeśli o chodzi o odporność?
Dodając pieprz Cayenne do potraw nie tylko się rozgrzejesz ale i zadbasz o swoją odporność.
Pieprz Cayenne zawiera aż 1,9mg witaminy C (na łyżeczkę 2,5g), jest jest zdecydowanie więcej niż w cytrynie 1.325 mg w tej samej dawce. Ponadto beta-karoteny też pomogą w budowanie jeszcze lepszej odporności.
Pieprz cayenne można wykorzystać do przygotowania naparu na przeziębienia. Potrzebny będzie również świeży imbir, który należy gotować przez kilka minut, a następnie dodać sok z połowy cytryny, szczyptę pieprzu kajeńskiego oraz odrobinę cynamonu.
Wszystkie te przyprawy znajdziecie na naszej stronie, hurtownia i producent przypraw Digesta.
https://www.digesta.com.pl/588-ZIOLA-I-PRZYPRAWY-JEDNORODNE
Polecamy dalszej lektury:
https://dietetycy.org.pl/pieprz-cayenne/
https://zywienie.abczdrowie.pl/przyprawy-na-wzmocnienie-odpornosci/2