Szukaj smaku w prostocie
Smak to rola przypraw, wyszukaj go razem z
➡️ Digesta.com.pl
Proste dania Cię zachwycą.
Cacio e Pepe - Najprostszy makaron na świecie
Składniki:
makaron bucatini
3 łyżki masła
2 płaskie łyżeczki mielonego pieprzu
Jedenaście rodzajów pieprzu znajdziesz na:
digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=pieprz
3/4 filiżanki Grana Padano startego na małych oczkach
1/2 filiżanki Pecorino startego na małych oczkach
Przygotowanie:
Makaron wrzucamy do gotującej się, mocno posolonej wody i gotujemy do momentu, aż będzie prawie al dente. Zostawiamy sobie 1/2 filiżanki wody z gotowania makaronu.
W międzyczasie na średnim ogniu roztapiamy dwie łyżki masła, kiedy masło nabierze lekko złotego koloru dodajemy pieprz i zaraz wlewamy pół filiżanki wody spod makaronu. Ta powinna od razu zawrzeć, więc wrzucamy odsączony makaron, dodajemy łyżkę masła, zmniejszamy ogień i dodajemy Grana Padano, mieszamy. Gdy ten się roztopi, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy Pecorino i mieszamy.
Wszystkie te czynności robi się bardzo szybko po sobie, więc miej przepis przed oczyma.