Tłusty czwartek

list W: Przepisy Na: favorite : 2758

W Polsce tradycja Tłustego Czwartku obchodzona jest od XVII wieku jest to zawsze Ostatni czwartek przed Środą Popielcową.

Tradycja świętowania tłustym jedzeniem ostatniego dnia przed Wielkim Postem została zaczerpnięta od pogan. Wtedy też przygotowywano pierwsze pączki, czyli rodzaj wytrawnego ciasta chlebowego nadziewanego mięsem, skwarkami lub słoniną. W Polsce natomiast wytrawne pączki służyły jako zakąska do wódki.
Święto na przestrzeni lat ewaluowało, dziś świętujemy jedzą przeróżne łakocie i słodkości.
Dlatego też na tłusty czwartek mamy dla państwa przepis na cynamon rolls, czyli pyszne bułeczki cynamonowe.
Czego potrzebujesz?
CIASTO:
✅250 ml ciepłego mleka
1 saszetka drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
70 g miękkiego masła
NADZIENIE:
70 g masła
2 łyżki cukru wanilinowego
1/2 szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)
skórka starta z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
1️⃣Do ciepłego mleka wsypać drożdże instant, wymieszać i odstawić na 5 minut. Drożdże świeże dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać łyżkę mąki oraz 50 ml mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
2️⃣Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami instant lub rozczyn ze świeżych drożdży + resztę mleka. Wszystko wymieszać łyżką.
3️⃣Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
4️⃣Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm.
5️⃣Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki.
6️⃣Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
7️⃣Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polać ulubionym lukrem.
#digesta #przyprawy #przepis #tłustyczwartek #cynamon #cynamonrolls #bułęczkicynamonowe
Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December