Avocado i guacamole
AWOKADO, avocado, smaczliwka wdzięczna, awokado właściwe. Poznaj przepis na przepyszne GUACAMOLE!!!
AWOKADO jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zawiera dużą ilość potasu oraz witaminy C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, a także witamin z grupy B.
Jedliście już GUACAMOLE
Dla tych z Was, którzy jeszcze nie próbowali, mamy przepis.
Składniki
duże awokado.
świeżo wyciśnięty sok z połowy limonki
garść świeżej, poszatkowanej kolendry.
pół małej, czerwonej cebuli – posiekanej w drobną kosteczkę
pół łyżeczki zmielonego Kminu rzymskiego Digesta
Znajdziesz go na http://Digesta.com.pl/szukaj?controller=search...
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 mały ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę
Przygotowanie
Obieramy awokado, przekładamy do miseczki i skrapiamy je wyciśniętym sokiem z limonki, co dodatkowo zapobiegnie ciemnieniu awokado. Ugniatamy widelcem na jednolitą masę. Następnie dodajemy oliwę i ponownie ugniatamy. Dopiero wtedy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy poszatkowaną natkę kolendry i ponownie mieszamy. Można dodać pokrojone w kosteczkę pomidory.