Domowe nuggetsy na ostro
Nuggetsy własnej roboty w chrupkiej panierce, lepsze niż w sieciówce?
Jak najbardziej!
Niby fast food, bo dobre i chrupkie, a jednak slow food, bo wiesz co jesz. Dobre na obiad lub jako przekąska na imprezę. Sprawdź koniecznie!
Czego potrzebujesz?
2 filety z piersi kurczaka
2,5 szklanki płatków kukurydzianych
szklanka mleka
½ szklanka mąki
jajko
“Kurczak klasyczny pikantny”https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=kurczak+klasyczny+pikantny
masło
Przygotowanie:
Mięso umyj i osusz. Pokrój na małe kawałki. Posyp mieszanką kurczak klasyczny pikantny od Digesty.
Pokrusz płatki kukurydzianę lub przez chwilę zmiel w melakserze.
Mleko, mąkę i jajka zmiksuj na jednolitą masę, dodaj sól i pieprz.
Kawałki kurczaka włóż do masy i dokładnie wymieszaj.
Obtaczaj w płatkach i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Skrop nuggetsy roztopionym masłem i posyp solą.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
Najlepiej smakują podawane z sosem czosnkowym lub barbecue. Smacznego!