Gulasz węgierski
Gdy znów najdzie Cię ochota na placki po węgiersku, koniecznie wypróbuj nasz przepis na gulasz!
Kluczem do sukcesu Twoich placków po węgiersku jest mieszanka przyprawowa Bałkańska, która stanowi starannie wyselekcjonowany zbiór przypraw o idealnym dla gulaszu węgierskiego bukiecie smaków.
Czego potrzebujesz?
700 g wieprzowiny np. szynki, karkówki lub łopatki wieprzowej
300 g wołowiny np. polędwicy
oliwy
oleju
250 g pieczarek
1 papryka czerwona i żółta
1 duża
600 ml bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawa Bałkańska łagodna od Digesty https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search...
kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego, które znajdziesz tu: https://www.digesta.com.pl/588-ZIOLA-I-PRZYPRAWY-JEDNORODNE
2 ząbki
150 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę mięso natrzyj marynatą z oliwy i przyprawy “Bałkańska łagodna” od Digesty.
Mięso smaż na rozgrzanym oleju przez 5 min. W tym czasie pokrój w kostkę pieczarki, papryki, marchew. Warzywa dodaj do mięsa.
Wlej bulion. Dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Przykryj i duś do miękkości, minimum przez godzinę
Następnie wlej śmietankę i duś przez kolejne 10 minut.