Kuchnia Bulgarska i czubrica zielona
Czubrica Zielona jest delikatną w smaku ale bardzo aromatyczną przyprawą, dodawaną do świeżych ogórków, pomidorów, sałatek, kanapek, sosów i potraw z roślin strączkowych.
Kasza gryczana z kurczakiem w sosie pomidorowym
Składniki:
200g kaszy gryczanej
150g piersi z kurczaka
1 duża cebula
4 łyżki kukurydzy z puszki
olej rzepakowy
papryka słodka i ostra
pieprz, sól
zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czubrica zielona
sos pomidorowy
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Mięso posiekaj w drobną kostkę.Posiekaną w kostkę cebulę podsmaż na oleju, dodaj mięso – duś przez kilka minut.Po pewnym czasie dodaj sos pomidorowy i kukurydzę – dopraw do smaku.