Kulinarny bilet do Mexico (i Texasu też)
Włóż swoje sombrero, a my weźmiemy Cię w podróży do Meksyku!
Mowa oczywiście o chilli con carne podawanym z ryżem, w meksykańskiej tortilli lub jako pożywny dip do nachosów.
Czego potrzebujesz?
400 g mielonej wołowiny
2 puszki pomidorów krojonych/ passaty pomidorowej
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
cebula
3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryczka chili
200 ml bulionu
przyprawa chilli con carne https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search...
oliwa
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obraną cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.
Dodaj mięso i smaż mieszając, do momentu aż zmieni kolor.
Następnie dodaj pomidory.
Papryczkę chilli drobno pokrój i wrzuć na patelnię wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalej bulionem.
Przypraw mieszanką chilli con carne od Digesty. Dodaj do smaku soli i pieprzu.
Gotuj pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Usuń gniazdo nasienne papryki i pokrój ją w kostkę. Wrzuć na patelnię wraz z kukurydzą i fasolą.
Duś przez około 15 minut, żeby konsystencja była lekko płynna. W razie potrzeby zredukuj gotując bez przykrycia.