Shoarma czerwona, a może biała?
Turcy mają kebab, Grecy gyros, a dla kuchni arabskiej takim flagowcem będzie shoarma.
Turcy mają kebab, Grecy gyros, a dla kuchni arabskiej takim flagowcem będzie shoarma. Nazwa shoarma, inaczej „szawarma” pochodzi od tureckiego słowa çevirme, dosłownie „obracający się”, ponieważ tytułowa shoarma to potrawa podawana w postaci mięsa okrawanego z obrotowego rożna.
W tradycyjnym przepisie mięso używane do jej przygotowania jest baranie lub jagnięce. Na polskim gruncie najcieplej zostały jednak przyjęte jej wersje drobiowa i wieprzowa, z których ta ostatnia w krajach arabskich nie występuje wcale ze względu na restrykcje religijne.
Jak przygotować szawarmę w domowym zaciszu?
Wybrane mięso (drobiowe lub wieprzowe) umyj, oczyść, a następnie pokrój w cienkie paseczki.
Skrop olejem i dokładnie obtocz w przyprawi Shoarma od Digesty https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search...
Odstaw w chłodne miejsce by marynata dobrze się wchłonęła.
Smaż na patelni przez kilkanaście minut, tak by mięso dobrze ścięło się w środku, a na zewnątrz przyrumieniło.
Jaką shoarmę wybrać? Obie są bardzo aromatyczne. W skład białej mieszanki wchodzą: pieprz ziołowy, sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, cynamon, goździk, kardamon.
Czerwona z kolei oferuje połączenie papryki czerwonej słodkiej, chilli, soli, czosnku, kminu rzymskiego i cynamonu. Nam wydaje się, że z kurczakiem najlepiej smakuje shoarma biała, a do wieprzowiny pasuje czerwona. Do przyrządzenia shoarmy obie jednak sprawdzą się znakomicie.
Która zagości w Twojej kuchni?
shoarma biała https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search...
shoarma czerwona https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search...