Wegetariański gulasz….
Gulasz, wszystkim z Państwa z pewnością dobrze znany, jest węgierskim daniem narodowym. Jego głównymi składnikami są: mięso, cebula i papryka.
Nazwa dania pochodzi od pasterzy, którzy wypasali od wiosny do jesieni bydło na nizinach, nazywani byli oni gulyás (gujasz). Danie pasterskie, które sobie przyrządzali, nazwano więc gulaszem.
Dzisiaj chcemy przedstawić Państwu nieco inną wersję tego klasycznego dania – gulasz wegetariański.
Gulasz wegeteriański:
Czego potrzebujesz?
✅dynia 200 gramów
✅woda 300 mililitrów
✅papryka czerwona 2 sztuki
✅pieczarki 8 sztuk
✅cebula 2 sztuki
✅ciecierzyca z puszki 0.5 szklanki
✅oliwa z oliwek 2 łyżki
✅natka pietruszki 0.5 pęczka
✅przyprawa curry 1 łyżeczka https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=curry
Przygotowanie:
1️⃣Dynię pokrój w kostkę około 2 cm, pieczarki na połówki, a cebulę oraz paprykę w grube paski. Ciecierzycę odcedź.
2️⃣Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę. Następnie dodaj pieczarki, paprykę, dynię oraz ciecierzycę – wszystko razem smaż chwilę.
3️⃣Wymieszaj z 300 ml zimnej wody oraz curry i wlej do garnka z warzywami. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec dodaj posiekaną natkę. Gotowe danie podawaj samodzielnie z chrupiącą bagiet
Smacznego! ❤️