Zdrowe chipsy
Kto z nas nie lubi pochrupać czegoś wieczorem przy filmie lub w ramach przekąski np. w pracy?
Tak, wszyscy znamy chipsy! Niestety popularna i przez wielu uwielbiana, pochodząca ze stanów przekąska, nie należy do grona najzdrowszych wyborów. Dlatego też dziś przedstawiamy przepis na zdrowszą alternatywę ziemniaczanych chipsów, oczywiście z przyprawami Digesty!
Pieczone chrupiące chipsy z ziemniaków!
Czego potrzebujesz?
✅ 4 średniej wielkości ziemniaki
✅ sól himalajska ➡️ https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=himalajska
✅ 2 łyżeczki suszonego tymianku lub posiekanego rozmarynu ➡️ https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=tymianek ➡️ https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=rozmaryn
✅ 2 łyżki masła lub oliwy
Przygotowanie:
1️⃣Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą szczoteczką lub ostrą stroną gąbki, osuszyć i pokroić. Pokroić na 1 mm lub 2 mm plasterki (nie grubiej!). Jednocześnie pieczone ziemniaki muszą być tej samej grubości.
2️⃣Ziemniaki posypać solą, tymiankiem i wysmarować w roztopionym maśle lub oliwie. Ułożyć na dużej blaszce do pieczenia z nieprzywierającą powłoką lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki układamy jeden obok drugiego.
3️⃣Jeśli ziemniaki pokroiliśmy na minimalną grubości pieczemy je w piekarniku uprzednio nagrzanym do 220 stopni C przez około 7 - 10 minut lub do czasu aż będą równomiernie zrumienione. Grubsze plasterki ziemniaków pieczemy w 250 stopniach C przez około 9 - 15 minut lub do zrumienienia.
4️⃣Po upieczeniu odczekajmy kilka minut, ziemniaki nabiorą chrupkości i łatwiej będą odchodzić od blaszki.
Smacznego! ❤️