Zielona zupa krem z zieloną czubricą
Ostatnio pisaliśmy o czerwonej. Pora na zieloną!
Siostrą czerwonej czubricy jest czubrica zielona. Mieszanki przyprawowe mają wspólną bazę: pochodzący z południowej Europy cząber górski (nie mylić z powszechnie wykorzystywanym ogrodowym!). Różnią się kompozycją pozostałych składników, zastosowaniem i oczywiście kolorem. Czubrica czerwona jest raczej pikantna. Jej zielona siostra delikatna, ale bardziej aromatyczna. Świetnie sprawdzi się do dań zawierających mięsa, roślin strączkowe oraz zup. A skoro już jesteśmy przy zupach…
Zaserwuj sobie i bliskim płynne zdrowie!
Czego potrzebujesz?
1 (poprawia wzrok i ma właściwości przeciwnowotworowe)
paczka świeżego szpinaku baby (chroni przed miażdżycą)
3 ząbki (obniża ciśnienie krwi)
750 ml bulionu warzywnego
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżeczka zielonej czubricy (wspomaga procesy trawienne)
½ łyżeczki kurkumy (wzmacnia odporność)
sól i pieprz
opcjonalnie sezam/ pestki dyni/ słonecznik
Przygotowanie:
Brokuł oczyść, pokrój na mniejsze części i ugotuj na bulionie do miękkości.
Podsmaż na patelni czosnek i podduś na nim szpinak.
Do garnka dodaj szpinak i kaszę.
Dodaj zieloną czubricę i kurkumę od Digesty oraz pieprz i sól do smaku.
Całość zblenduj.
Upraż na suchej patelni ulubione pestki i posyp nimi zupę przed podaniem.