ZUPA Z SOCZEWICY
Kurkuma bardzo często kojarzy się z kuchnią indyjską, ma ona cenne właściwości wspomagające trawienie.
Kurkuma w formie korzenia bardzo przypomina imbir, wykazuje działania przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, oczyszczające oraz antynowotworowe. Nie dziwi, więc fakt, że jest obecna w medycynie naturalnej już od kilku tysięcy lat.
Dziś mamy dla Państwa przepis na pyszną i zdrową zupę z soczewicy z kurkumą!
Czego potrzebujesz?
✅ 2 łyżki oliwy
✅1 nieduża cebula
✅2 ząbki czosnku
✅1 marchewka
✅3 ziemniaki
✅50 g czerwonej soczewicy
✅750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego lub rosołu
✅1 łyżeczka kurkumy ➡️ https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=kurkuma
✅1 łyżeczka papryki w proszku, szczypta ostrej papryki ➡️ https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=papryka
✅ puszka krojonych pomidorów
✅1 łyżka posiekanego koperku
✅ 1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18%
Przygotowanie:
1️⃣W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę - obraną i startą na dużych oczkach tarki.
2️⃣Następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszając co chwilę podsmażać przez ok. 3 minuty.
3️⃣Dodać suchą soczewicę i wymieszać. Wlać bulion i zagotować. Dodać kurkumę, słodką i ostrą paprykę oraz świeżo zmielony pieprz i sól do smaku (w razie potrzeby). Gotować pod przykryciem przez ok. 15 - 20 minut.
4️⃣Dodać krojone pomidory z puszki i gotować przez ok. 15 minut pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu zamieszać.
5️⃣Odstawić z ognia, wymieszać z posiekanym koperkiem oraz śmietanką.
Smacznego! ❤️