Garam masala
GARAM MASALA to potężna dawka zdrowia, która zwiększa temperaturę ciała, a tym samym podkręca nasz metabolizm. Dzięki temu proces trawienia przebiega w miarę sprawnie, a w ciele nie gromadzą się toksyny.
W skład mieszanki wchodzą: goździk, kolendra, cynamon, pieprz czarny i kardamon.
Co powiecie na podróż do Indii?
W obecnej sytuacji posmakujmy egzotyki na talerzach w naszych kuchniach.
GARAM MASALA to potężna dawka zdrowia, która zwiększa temperaturę ciała, a tym samym podkręca nasz metabolizm. Dzięki temu proces trawienia przebiega w miarę sprawnie, a w ciele nie gromadzą się toksyny.
W skład mieszanki wchodzą: goździk, kolendra, cynamon, pieprz czarny i kardamon.
Przyprawę Garam Masala znajdziecie na www.digesta.com.pl/608-MIESZANKI
Przepis na kurczaka Tikka Masala
Składniki:
400 g filetu z kurczaka
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy
po 1 łyżeczce: startego imbiru, cynamonu, ostrej i słodkiej papryki, kminu rzymskiego
1 łyżeczka mieszanki garam masala Digesta
500 - 680 ml przecieru pomidorowego
2 starte ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka słodzika
1 łyżka octu winnego
5 - 6 łyżek śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem zielonym. Następnie wkładamy do miski ze wszystkimi składnikami marynaty (jogurt naturalny, łyżka oliwy, garam masala), mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i papierowymi ręcznikami usuwamy jej nadmiar. Mięso smażymy na patelni, z każdej strony po minucie na średnim ogniu (kawałki kurczaka można nadziać na patyczki szaszłykowe aby ułatwić sobie obracanie). W garnku roztapiamy masło razem z poszatkowanym czosnkiem. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez około minutę, dodajemy wszystkie przyprawy i całość mieszamy, smażąc przez minutę. Dodajemy pomidory, cukier lub zdrowszy zamiennik, ocet winny, sól, świeżo zmielony pieprz i wszystko gotujemy. Następnie przykrywamy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy obsmażone kawałki kurczaka i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 - 15 minut, lub do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę kremówkę. Najlepiej smakuje podany z ryżem, jogurtem naturalnym lub chlebem. Do uzyskania lepszego smaku dodajemy świeżą kolendrę.