Garam masala

list W: Przepisy Na: favorite : 1088

➡️ GARAM MASALA to potężna dawka zdrowia, która zwiększa temperaturę ciała, a tym samym podkręca nasz metabolizm. Dzięki temu proces trawienia przebiega w miarę sprawnie, a w ciele nie gromadzą się toksyny.
W skład mieszanki wchodzą: goździk, kolendra, cynamon, pieprz czarny i kardamon.

???? Co powiecie na podróż do Indii?
W obecnej sytuacji posmakujmy egzotyki na talerzach w naszych kuchniach. ????‍????

➡️ GARAM MASALA to potężna dawka zdrowia, która zwiększa temperaturę ciała, a tym samym podkręca nasz metabolizm. Dzięki temu proces trawienia przebiega w miarę sprawnie, a w ciele nie gromadzą się toksyny.
W skład mieszanki wchodzą: goździk, kolendra, cynamon, pieprz czarny i kardamon.

➡️ Przyprawę Garam Masala znajdziecie na www.digesta.com.pl/608-MIESZANKI

????‍???? Przepis na kurczaka Tikka Masala

???? Składniki:
✅ 400 g filetu z kurczaka
✅ 150 g jogurtu naturalnego
✅ 1 łyżka oliwy
✅ po 1 łyżeczce: startego imbiru, cynamonu, ostrej i słodkiej papryki, kminu rzymskiego
✅ 1 łyżeczka mieszanki garam masala Digesta
✅ 500 - 680 ml przecieru pomidorowego
✅ 2 starte ząbki czosnku
✅ 2 łyżki masła
✅ 1 łyżeczka słodzika
✅ 1 łyżka octu winnego
✅ 5 - 6 łyżek śmietanki kremówki

???? Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem zielonym. Następnie wkładamy do miski ze wszystkimi składnikami marynaty (jogurt naturalny, łyżka oliwy, garam masala), mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i papierowymi ręcznikami usuwamy jej nadmiar. Mięso smażymy na patelni, z każdej strony po minucie na średnim ogniu (kawałki kurczaka można nadziać na patyczki szaszłykowe aby ułatwić sobie obracanie). W garnku roztapiamy masło razem z poszatkowanym czosnkiem. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez około minutę, dodajemy wszystkie przyprawy i całość mieszamy, smażąc przez minutę. Dodajemy pomidory, cukier lub zdrowszy zamiennik, ocet winny, sól, świeżo zmielony pieprz i wszystko gotujemy. Następnie przykrywamy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy obsmażone kawałki kurczaka i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 - 15 minut, lub do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę kremówkę. Najlepiej smakuje podany z ryżem, jogurtem naturalnym lub chlebem. Do uzyskania lepszego smaku dodajemy świeżą kolendrę.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December