Gdy znów najdzie Cię ochota na placki po węgiersku, koniecznie wypróbuj nasz przepis na gulasz!
Kluczem do sukcesu Twoich placków po węgiersku jest mieszanka przyprawowa Bałkańska, która stanowi starannie wyselekcjonowany zbiór przypraw o idealnym dla gulaszu węgierskiego bukiecie smaków.
Czego potrzebujesz?

700 g wieprzowiny np. szynki, karkówki lub łopatki wieprzowej

300 g wołowiny np. polędwicy

oliwy

oleju

250 g pieczarek

1 papryka czerwona i żółta

1 duża


600 ml bulionu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 ząbki


150 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę mięso natrzyj marynatą z oliwy i przyprawy “Bałkańska łagodna” od Digesty.

Mięso smaż na rozgrzanym oleju przez 5 min. W tym czasie pokrój w kostkę pieczarki, papryki, marchew. Warzywa dodaj do mięsa.

Wlej bulion. Dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Przykryj i duś do miękkości, minimum przez godzinę

Następnie wlej śmietankę i duś przez kolejne 10 minut.