Kuchnia Państwa Środka
Kuchnia Chińska to jedna z najstarszych i najciekawszych kuchni na świcie.
1.
Powodem dużej różnorodności smaków jest długa i burzliwa historia tego kraju oraz niezwykłe zróżnicowanie geograficzne. Kuchnia chińska kształtowała się przez tysiące lat i jest ściśle związana z losami Imperium Chińskiego, widoczne są także wpływy koreańskie i japońskie, które opisywał już sam Konfucjusz.
Potrawy kuchni chińskiej sporządzane są według równowagi pięciu smaków głównych, a z jedzeniem ich związana jest określona etykieta oraz filozofia.
Dziś chcemy zabrać Państwa w kulinarną podróż do Państwa Środka!
Makaron po Chińsku:
Czego potrzebujesz?
✅120 g makaronu pszennego mie lub chow mein
✅200 g filetu kurczaka
✅3 łyżki oleju roślinnego
✅2 ząbki czosnku
✅1 mała czerwona cebula
✅2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
✅1/2 marchewki
✅1/4 papryki
✅2 jajka
✅1/2 łyżeczki białego pieprzu https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=bia%C5%82y+pieprz
✅1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=Przyprawa+5+smak%C3%B3w
✅2 łyżeczki oleju sezamowego
✅2 łyżki sosu sojowego
✅1/2 posiekanej papryczki chili
✅2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
1️⃣Makaron ugotować we wrzątku al dente (ok. 3 minuty), następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą.
2️⃣Filet kurczaka oczyścić z błonek i kostek i pokroić na nieduże kawałki (np. podłużne paseczki).
3️⃣Czosnek zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka. Kapustę pekińską pokroić najpierw wzdłuż a następnie w poprzek na podłużne paski. Marchewkę i paprykę pokroić na "zapałki".
4️⃣W woku lub na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej. Włożyć czosnek i cebulę a po chwili wszystkie warzywa. Podsmażać ok. 2 minuty. Przesunąć warzywa na bok, dodać kawałki kurczaka i podsmażyć przez kolejne ok. 2 min.
5️⃣Przesunąć wszystko na bok patelni i wbić jajka. Chwilę podsmażyć aż jajka się zetną. Doprawić wszystko białym pieprzem i przyprawą 5 smaków. Co chwilę mieszając smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
6️⃣Dodać makaron, wlać sos sojowy i wymieszać. Smażyć wszystko jeszcze przez ok. 1 minutę mieszając. Skropić olejem sezamowym, posypać posiekaną papryczką chili, szczypiorkiem oraz prażoną cebulką i podawać.
Smacznego! ❤️