Kurczak w harissie
Zapraszamy do odkrycia pikantnych smaków Afryki Północnej z Digestą.
Jesteś fanem pikantnego jedzenia
ORAZ podróży? Jeśli tak, to ten przepis jest stworzony szczególnie dla Ciebie.
Kompozycja papryk (chilli i słodkiej), kolendry, czosnku, pieprzu cayenne & kminu rzymskiego to składowe słynnej harissy występującej tak w postaci pasty, jak i przyprawy. Mieszanka przyprawowa “Harissa” od Digesty, zabierze Cię w podróż kulinarną do Afryki Północnej.
Czego potrzebujesz?
1 duża pierś kurczaka
1 łyżka (lub więcej!) harissy od Digesty https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search...
1 łyżka suszonego oregano
oliwa
garść czarnych oliwek
garść pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
1) Pierś kurczaka umyj, osusz, a następnie przekrój na pół.
2) Harissę wymieszaj z oregano i oliwą. Powstałą pastą natrzyj kurczaka z obu stron.
3) Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz ok. 30 minut, a na ostatnie 10 min, dołóż do kurczaka garść czarnych oliwek i garść pomidorków koktajlowych.
Serwuj w towarzystwie kaszy kuskus i greckiego sosu tzatziki.