Sekrety bigosu

list W: Hurtownia przypraw Na: favorite : 2360

Co wchodziło w skład tradycyjnego bigosu? Jak udoskonalić smak współczesnego bigosu?

Czy wiesz, że..
❓ W opublikowanej w 1682 roku pierwszej polskiej książce kucharskiej “Compendium ferculorum, albo zebranie potraw” Stanisława Czernieckiego przepis na bigos n i e z a w i e r a ł kapusty? ????
Niewiele gospodyń i gospodarzy wie, że w pierwotnej wersji, bigos nie zawierał kapusty. Wydaje się to nie do pomyślenia, bo przecież obecnie kapusta jest nie tylko jego składową, ale wręcz definicją! Do XVIII wieku danie bigos składało się z siekanego mięsa z dodatkiem octu lub limonek.
Każdy z pewnością ma swoje wyobrażenie o idealnym bigosie, dlatego nawet nie wyrywamy się z propozycją przepisu.
Nieskromnie jednak przyznamy, że niezależnie od wybranego przepisu, uzupełnienie bigosu o dedykowaną przyprawę od Digesty podniesie walory smakowe tego kapustnego dania.????
Przeznaczona do bigosu mieszanka czerwonej papryki, cukru, czosnku, pieprzu ziołowego, marchewki, cebuli, ziela angielskiego, tymianku, papryki chili, gorczycy, kolendry, lubczyku, rozmarynu i majeranku sprawdzi się też do innych potraw na bazie kapusty.???? https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search...
Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December