ZUPA Z SOCZEWICY

list W: Przepisy Na: favorite : 3616

Kurkuma bardzo często kojarzy się z kuchnią indyjską, ma ona cenne właściwości wspomagające trawienie.

Kurkuma w formie korzenia bardzo przypomina imbir, wykazuje działania przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, oczyszczające oraz antynowotworowe. Nie dziwi, więc fakt, że jest obecna w medycynie naturalnej już od kilku tysięcy lat.

Dziś mamy dla Państwa przepis na pyszną i zdrową zupę z soczewicy z kurkumą!

 

Czego potrzebujesz?

 2 łyżki oliwy

✅1 nieduża cebula

✅2 ząbki czosnku

1 marchewka

3 ziemniaki

✅50 g czerwonej soczewicy

✅750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego lub rosołu

✅1 łyżeczka kurkumy ➡️ https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=kurkuma

✅1 łyżeczka papryki w proszku, szczypta ostrej papryki ➡️ https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=papryka

 puszka krojonych pomidorów

✅1 łyżka posiekanego koperku

 1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18%

Przygotowanie:

1️⃣W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę - obraną i startą na dużych oczkach tarki.

2️⃣Następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszając co chwilę podsmażać przez ok. 3 minuty.

3️⃣Dodać suchą soczewicę i wymieszać. Wlać bulion i zagotować. Dodać kurkumę, słodką i ostrą paprykę oraz świeżo zmielony pieprz i sól do smaku (w razie potrzeby). Gotować pod przykryciem przez ok. 15 - 20 minut.

4️⃣Dodać krojone pomidory z puszki i gotować przez ok. 15 minut pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu zamieszać.

5️⃣Odstawić z ognia, wymieszać z posiekanym koperkiem oraz śmietanką.

Smacznego! ❤️

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December