Gulasz z bakłażana z wędzoną papryką

list W: Przepisy Na: comment Komentarz: 0 favorite : 170

A gdyby tak przygotować gulasz z...warzyw? Warzywna alternatywa dla gulaszu. W rolach głównych: bakłażan i wędzona papryka!

Dla osób chcących wyjść z kulinarnej strefy komfortu lub szukających alternatyw dla tradycyjnych dań przychodzimy z pomysłem... gulaszu z bakłażana! A może to jest właśnie danie, które chcesz przygotować dziś swojej drugiej połówce? <3

Czego potrzebujesz?

2 ????
4 łyżki oliwy

1 ????

2 ząbki ????

1 czerwona papryka

1 ????️

1 łyżka soku z ????

2 łyżeczki naszej papryki słodkiej z dymem wędzarniczym (https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=Papryka+czerwona+s%C5%82odka+z+dymem)

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1 puszka krojonych pomidorów

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Bakłażany umyj i pokrój na plastry. Posyp je z dwóch stron solą i odczekaj aż na bakłażanie zbierze się woda. Podduś pokrojoną w kosteczkę cebulę z dodatkiem 2 łyżek oliwy. Najlepiej użyj szerokiego garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż.

Dorzuć pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz posiekaną papryczkę chili. W czasie smażenia osusz bakłażana, pokrój go w kostkę i dodaj do garnka wraz z resztą oliwy. Smaż przez ok. 10 minut. Wlej sok z cytryny. Dopraw wędzoną papryką. Tą i inne aromatyczne papryki zdobędziesz tutaj ➡️ https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=papryka

Posyp pieprzem.

Dodaj pomidory z puszki i koncentrat. Przykryj i gotuj do miękkości bakłażana. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Bon Appetit! ????️

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December