Krótka historia pieprzu ziołowego

list W: Hurtownia przypraw Na: comment Komentarz: 0 favorite : 315

Krótka historia o tym, jak pieprz ziołowy zagościł na polskich stołach.

Pieprz ziołowy to nazwa zwyczajowa, gdyż nie istnieje taka odmiana pieprzu. Co więcej, pieprz ziołowy to mieszanka przyprawowa, która wcale pieprzu nie zawiera. Swój charakterystyczny zapach zawdzięcza specjalnej kompozycji ziół – gorczycy białej, kolendry, majeranku, cząbru, kminku, bazylii, tymianku, curry, papryki ostrej.
????️
Na polskich stołach mieszanka pojawiła się w PRL-u i wtedy właśnie zyskała swoją popularność. Z powodu słabej dostępności tradycyjnego pieprzu, nasi dziadkowie i rodzice próbowali samodzielnie stworzyć przyprawę, która z powodzeniem zastąpiłaby im ostry smak czarnego pieprzu. ????‍???? Obecnie trudno wyobrazić sobie kuchnię, w której mogłoby zabraknąć pieprzu ziołowego. Wciąż jest chętnie używany w kuchni polskiej, a jego popularność wcale nie osłabła.
Czy wiesz, że…
Pieprz ziołowy wspomaga działanie układu trawiennego, dlatego zaleca się, by dodawać go do potraw ciężkostrawnych. Z racji dobroczynnych właściwości dla układu pokarmowego, warto wzbogacić nim smak dań mięsnych????, potraw z grzybami, gotowanej kapusty czy grochówki.
????️Przy następnym wyczynie kulinarnym wypróbuj aromatyczny pieprz ziołowy od Digesty https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=pieprz+zio%C5%82owy????

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December