Zdrowe chipsy

list W: Przepisy Na: favorite : 445

Kto z nas nie lubi pochrupać czegoś wieczorem przy filmie lub w ramach przekąski np. w pracy?

Tak, wszyscy znamy chipsy! Niestety popularna i przez wielu uwielbiana, pochodząca ze stanów przekąska, nie należy do grona najzdrowszych wyborów. Dlatego też dziś przedstawiamy przepis na zdrowszą alternatywę ziemniaczanych chipsów, oczywiście z przyprawami Digesty!

Pieczone chrupiące chipsy z ziemniaków!

Czego potrzebujesz?

✅ 4 średniej wielkości ziemniaki 

✅ sól himalajska ➡️ https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=himalajska 

 2 łyżeczki suszonego tymianku lub posiekanego rozmarynu ➡️ https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=tymianek ➡️ https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=rozmaryn 

 2 łyżki masła lub oliwy

Przygotowanie:

1️⃣Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą szczoteczką lub ostrą stroną gąbki, osuszyć i pokroić. Pokroić na 1 mm lub 2 mm plasterki (nie grubiej!). Jednocześnie pieczone ziemniaki muszą być tej samej grubości.

2️⃣Ziemniaki posypać solą, tymiankiem i wysmarować w roztopionym maśle lub oliwie. Ułożyć na dużej blaszce do pieczenia z nieprzywierającą powłoką lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki układamy jeden obok drugiego.

3️⃣Jeśli ziemniaki pokroiliśmy na minimalną grubości pieczemy je w piekarniku uprzednio nagrzanym do 220 stopni C przez około 7 - 10 minut lub do czasu aż będą równomiernie zrumienione. Grubsze plasterki ziemniaków pieczemy w 250 stopniach C przez około 9 - 15 minut lub do zrumienienia.

4️⃣Po upieczeniu odczekajmy kilka minut, ziemniaki nabiorą chrupkości i łatwiej będą odchodzić od blaszki.

Smacznego! ❤️

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December