Zdrowie prosto z Azji

list W: Zdrowe przyprawy Na: comment Komentarz: 0 favorite : 368

KUCHNIA AZJATYCKA

słynie z niezwykle aromatycznych i wyrazistych w smaku dań. Główną rolę odgrywają w nich przyprawy, które w wielu przypadkach mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.

???? IMBIR jest jedną z najpopularniejszych przypraw kuchni azjatyckiej. Ułatwia trawienie, łagodzi mdłości i bóle miesiączkowe, jak również polepsza krążenie krwi, rozgrzewając cały organizm.

???? CHILI korzystnie oddziałuje na układ krążenia, obniżając poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Kapsaicyna w niej zawarta pobudza procesy trawienne, przyspieszając metabolizm.
Warto pamiętać o tym, aby chili spożywać z TŁUSZCZAMI, gdyż to właśnie w nich rozpuszcza się kapsaicyna.

???? KURKUMA hamuje procesy zapalne, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Poprawia również pracę trzustki i wątroby, a pity regularnie przez miesiąc napar z kurkumy, mniszka lekarskiego i ostropestu plamistego może przyczynić się do oczyszczenia wątroby z toksyn. Ponadto wspomaga regulację cukru we krwi, przez co zapobiega cukrzycy. Kurkumę warto łączyć z CZARNYM PIEPRZEM, ponieważ nawet dwudziestokrotnie zwiększa on przyswajanie kurkuminy przez organizm.

???? KOLENDRA posiada działanie rozkurczowe, korzystnie wpływające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Kolendrę można również włączyć do diety mającej na celu oczyszczenie wątroby.

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December