Zielone curry

list W: Przepisy Na: favorite : 2220

Curry! – czyli mieszanka przypraw o szerokiej gamie smaków pochodząca z kuchni południowo-azjatyckiej.

W niektórych odmianach kuchni indyjskiej, curry oznacza danie, które przypomina zupę z jogurtu, na bazie masła klarowanego, przypraw i cieciorki.
Bardzo popularne obecnie dania z curry mają najróżniejsze odmiany. Dziś proponujemy Państwu warzywną wersję curry.
Curry warzywne z ziemniakami, groszkiem i szpinakiem
Czego potrzebujesz?
✅2 cm kawałek imbiru
✅2 duże ząbki czosnku
✅3 małe szalotki (lub 1 cebula)
✅1 łyżka oleju roślinnego
✅1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
✅1 puszka (400 g) mleka kokosowego
✅1 papryczka chili
✅500 g ziemniaków
✅3 łyżki sosu rybnego lub 1 łyżka sojowego
✅1 łyżeczka brązowego cukru
✅200 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
✅garść szpinaku sałatkowego
Przygotowanie:
1️⃣Imbir, czosnek i szalotki obrać, zgrubnie pokroić. Włożyć do pojemnika rozdrabniacza lub blendera, dolać 50 ml zimnej wody i zmiksować dokładnie na gładką pastę.
2️⃣Nasiona kardamonu delikatnie rozgnieść i wyłuskać owoce.
3️⃣W garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać przygotowaną pastę, nasiona kminu rzymskiego i owoce kardamonu i smażyć wszystko mieszając ok. 10 minut aż pasta uwolni swój aromat i zgęstnieje.
4️⃣Wlać szklankę wody, mleko kokosowe, dodać kurkumę, papryczki chili, obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki, sos rybny (jeśli używamy) i cukier. Wymieszać i zagotować. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków, przez ok. 45 minut.
5️⃣Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i gotować jeszcze przez ok. 10 minut aż sos nieco zgęstnieje. Dodać groszek rozmrożony na sitku pod strumieniem ciepłej wody i gotować kolejne 3 minuty.
6️⃣Włożyć szpinak, przykryć i na małym ogniu gotować przez 1 minutę. Podawać w głębokich talerzach, skropić limonką i posypać obficie kolendrą.
Smacznego!❤️
Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December