Kotlety schabowe
Prosta instrukcja jak przygotować pyszne kotlety schabowe jak u mamy, a może.. lepsze?
Tradycyjny niedzielny obiad? Mody kulinarne ulegają zmianie, jednak mimo urozmaiceń, każdy z nas chętnie wraca do tego co kojarzy się z fenomenalną kuchnią babci czy mamy. Kotlety schabowe w polskiej kuchni pojawiały się dopiero w XIX wieku, lecz nam bez wątpienia kojarzą się z domem rodzinnym. Podawane z mizerią, buraczkami, a może czerwoną kapustą? Przywołaj wspomnienia kulinarne z przepisem na tradycyjne kotlety schabowe.
Czego potrzebujesz?
400g schabu
przyprawa do schabu https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search...
1 cebula
1 jajko
bułka tarta
olej rzepakowy/ odrobina masła do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Mięso umyj, wysusz, pokrój w plastry i zbij w kotlety
Rozbite kotlety posyp aromatyczną przyprawą do schabowych od Digesta
Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę i podsmaż dodając szczyptę soli i cukru.
W miseczce roztrzep jajko i dodaj do niego ostudzoną cebulę
Kotlety maczaj w jajku, a następnie obtaczaj w bułce.
Panierowane kotlety smaż na patelni. Jeżeli ograniczasz smażenie możesz też wstawić kotlety w posmarowanej masłem formie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 10 minut z jednej i 10 minut z drugiej strony.
Podawaj z ziemniakami przyprawionymi dedykowaną mieszanką od Digesta, która dzięki niskiej zawartości soli idealnie wzbogaca walory smakowe ziemniaków podawanych w Twój ulubiony sposób.