Prosta instrukcja jak przygotować pyszne kotlety schabowe jak u mamy, a może.. lepsze?
Tradycyjny niedzielny obiad? Mody kulinarne ulegają zmianie, jednak mimo urozmaiceń, każdy z nas chętnie wraca do tego co kojarzy się z fenomenalną kuchnią babci czy mamy.

Kotlety schabowe w polskiej kuchni pojawiały się dopiero w XIX wieku, lecz nam bez wątpienia kojarzą się z domem rodzinnym. Podawane z mizerią, buraczkami, a może czerwoną kapustą? Przywołaj wspomnienia kulinarne z przepisem na tradycyjne kotlety schabowe.
Czego potrzebujesz?

400g schabu

1 cebula

1 jajko

bułka tarta

olej rzepakowy/ odrobina masła do wysmarowania formy
Przygotowanie:

Mięso umyj, wysusz, pokrój w plastry i zbij w kotlety

Rozbite kotlety posyp aromatyczną przyprawą do schabowych od Digesta

Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę i podsmaż dodając szczyptę soli i cukru.

W miseczce roztrzep jajko i dodaj do niego ostudzoną cebulę

Kotlety maczaj w jajku, a następnie obtaczaj w bułce.

Panierowane kotlety smaż na patelni. Jeżeli ograniczasz smażenie możesz też wstawić kotlety w posmarowanej masłem formie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 10 minut z jednej i 10 minut z drugiej strony.

Podawaj z ziemniakami przyprawionymi dedykowaną mieszanką od Digesta, która dzięki niskiej zawartości soli idealnie wzbogaca walory smakowe ziemniaków podawanych w Twój ulubiony sposób.