Gulasz z bakłażana z wędzoną papryką
A gdyby tak przygotować gulasz z...warzyw? Warzywna alternatywa dla gulaszu. W rolach głównych: bakłażan i wędzona papryka!
Dla osób chcących wyjść z kulinarnej strefy komfortu lub szukających alternatyw dla tradycyjnych dań przychodzimy z pomysłem... gulaszu z bakłażana! A może to jest właśnie danie, które chcesz przygotować dziś swojej drugiej połówce? <3
Czego potrzebujesz?
2 ????
4 łyżki oliwy
1 ????
2 ząbki ????
1 czerwona papryka
1 ????️
1 łyżka soku z ????
2 łyżeczki naszej papryki słodkiej z dymem wędzarniczym (https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=Papryka+czerwona+s%C5%82odka+z+dymem)
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Bakłażany umyj i pokrój na plastry. Posyp je z dwóch stron solą i odczekaj aż na bakłażanie zbierze się woda. Podduś pokrojoną w kosteczkę cebulę z dodatkiem 2 łyżek oliwy. Najlepiej użyj szerokiego garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż.
Dorzuć pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz posiekaną papryczkę chili. W czasie smażenia osusz bakłażana, pokrój go w kostkę i dodaj do garnka wraz z resztą oliwy. Smaż przez ok. 10 minut. Wlej sok z cytryny. Dopraw wędzoną papryką. Tą i inne aromatyczne papryki zdobędziesz tutaj ➡️ https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=papryka
Posyp pieprzem.
Dodaj pomidory z puszki i koncentrat. Przykryj i gotuj do miękkości bakłażana. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Bon Appetit! ????️