Kotlet z soczewicy w aromatycznej czubricy
Przenosimy się nad Morze Czarne, a dokładniej do Słonecznej Bułgarii, z której pochodzi dzisiejsza bohaterka - czubrica czerwona.
Czerwona czubryca, polecana do dań z roślin strączkowych, świetnie nada się też do ciężkich i tłustych potraw ze względu na swój pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. W swoim składzie zawiera paprykę czerwoną słodką, cukier, czosnek, cząber, bazylię, tymianek, paprykę chili i sól. Dzisiejsza propozycja jest wegetariańska (choć nie tylko dla wegetarian!), ponieważ czubrica doskonale podkreśla smak potraw jarskich. A oto kotleciki z soczewicy w aromatycznej czubricy!
Czego potrzebujesz?
400 gramów zielonej soczewicy
200 gramów kaszy jaglanej
2 duże cebule
2 marchewki
pęczek szczypiorku
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki czerwonej czubrycy https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search...
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Soczewicę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odcedź. Ugotuj kaszę jaglaną. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie z małą ilością soli. Dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchew. Smaż aż marchew zmięknie i nabierze kolorów. Dodaj czerwoną czubricę od Digesty, posiekany szczypiorek i drobno skrojony czosnek. Połącz z soczewicą i kaszą jaglaną. Wyrabiaj do połączenia składników. Uformuj kotleciki i smaż na oliwie, aż będą złote z obu stron. Smacznego!