Kurczę pieczone!
Kurczę pieczone? Tak! Najlepiej udko.
Udko pieczone to mieszanka przyprawowa dedykowana miłośnikom kurczaka z rożna lub piekarnika. W jej skład wchodzą: sól, papryka czerwona słodka, cukier, kurkuma, papryka czerwona ostra, imbir, kmin rzymski i pieprz czarny. Jak zawsze przychodzimy z przepisem i zachęcamy do testów!
Czego potrzebujesz?
5 udek z kurczaka
mieszanka Udko Pieczone od Digesty https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search...
2 ząbki
2 łyżki soku z
3 łyżki oliwy extra vergine
Przygotowanie:
Udka umyj i osusz.
Połącz składniki marynaty: Do 3 łyżeczek mieszanki Udko Pieczone od Digesty dodaj starty czosnek, oliwę oraz sok z cytryny. Wymieszaj składniki
Natrzyj dokładnie mięso powstałą marynatą.
Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym skórą do góry.
Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
Piecz 45 minut (udka) lub 1 godzinę 15 minut jeśli decydujesz się piec całe nogi (ćwiartki). W trakcie pieczenia co jakiś czas polej mięso wypuszczonymi sokami.
Podawaj z ulubioną sałatką i ziemniakami.