Tradycyjny Placek Trzech Króli
Obchodzone w naszym kraju 6 stycznia Święto Trzech Króli lub też inaczej nazywane Świętem Objawienia Pańskiego zamyka okres Świąt Bożego Narodzenia.
Dzisiaj proponujemy Państwo nowocześniejszą wersję tego ciasta inspirowaną tradycyjnym przepisem.
Czego potrzebujesz?
TARTA:
✅ 2 płaty schłodzonego gotowego ciasta francuskiego gr. 5 mm
✅ rozbełtane jajko do sklejenia brzegów
✅ przesiany cukier puder (lub kilka łyżek dżemu morelowego, podgrzanego do płynności)
NADZIENIE:
✅ 70 g miękkiego masła
✅ 70 g cukru pudru
✅ 70 g mielonych migdałów
✅ jajko
✅ łyżka ciemnego rumu
✅ pół łyżeczki wanilii https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=wanilia
Przygotowanie:
➡️ Przyszykować nadzienie: wymieszać masło z cukrem do puszystości. Wmieszać migdały, a potem jajko, rum i wanilię. Ubić widelcem. Zakryć i schłodzić do sztywności, przez co najmniej godzinę.
➡️ Przygotować krążki: Ułożyć talerz o śr. 20 cm na schłodzonym cieście i wyciąć kółko, które będzie spodem. W ten sam sposób wyciąć wierzch i rozwałkować go, żeby był odrobinę większy. Ułożyć schłodzony spód na blasze. Nałożyć nadzienie, pozostawiając 2,5 cm suchego brzegu. Posmarować brzeg. Założyć wierzch i skleić brzegi. Ponacinać obwód placka tępą stroną ostrza noża, żeby uszczelnić łączenie. Naciąć środek na krzyż i wyciąć ozdobne spirale. Posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem, pozostawiając suchy brzeg, żeby ładniej spęczniał. Schłodzić w zamrażarce, aż placek stężeje, przez ok. 20 min.
➡️ Rozgrzać piekarnik do 230°. Piec ciasto, aż spęcznieje i stanie się złociste. Oprószyć cukrem pudrem i zeszklić go palnikiem lub pod grillem piekarnika.
Smacznego! ❤️