Garam masala

list W: Przepisy Na: comment Komentarz: 0 favorite : 125

➡️ GARAM MASALA to potężna dawka zdrowia, która zwiększa temperaturę ciała, a tym samym podkręca nasz metabolizm. Dzięki temu proces trawienia przebiega w miarę sprawnie, a w ciele nie gromadzą się toksyny.
W skład mieszanki wchodzą: goździk, kolendra, cynamon, pieprz czarny i kardamon.

???? Co powiecie na podróż do Indii?
W obecnej sytuacji posmakujmy egzotyki na talerzach w naszych kuchniach. ????‍????

➡️ GARAM MASALA to potężna dawka zdrowia, która zwiększa temperaturę ciała, a tym samym podkręca nasz metabolizm. Dzięki temu proces trawienia przebiega w miarę sprawnie, a w ciele nie gromadzą się toksyny.
W skład mieszanki wchodzą: goździk, kolendra, cynamon, pieprz czarny i kardamon.

➡️ Przyprawę Garam Masala znajdziecie na www.digesta.com.pl/608-MIESZANKI

????‍???? Przepis na kurczaka Tikka Masala

???? Składniki:
✅ 400 g filetu z kurczaka
✅ 150 g jogurtu naturalnego
✅ 1 łyżka oliwy
✅ po 1 łyżeczce: startego imbiru, cynamonu, ostrej i słodkiej papryki, kminu rzymskiego
✅ 1 łyżeczka mieszanki garam masala Digesta
✅ 500 - 680 ml przecieru pomidorowego
✅ 2 starte ząbki czosnku
✅ 2 łyżki masła
✅ 1 łyżeczka słodzika
✅ 1 łyżka octu winnego
✅ 5 - 6 łyżek śmietanki kremówki

???? Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem zielonym. Następnie wkładamy do miski ze wszystkimi składnikami marynaty (jogurt naturalny, łyżka oliwy, garam masala), mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i papierowymi ręcznikami usuwamy jej nadmiar. Mięso smażymy na patelni, z każdej strony po minucie na średnim ogniu (kawałki kurczaka można nadziać na patyczki szaszłykowe aby ułatwić sobie obracanie). W garnku roztapiamy masło razem z poszatkowanym czosnkiem. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez około minutę, dodajemy wszystkie przyprawy i całość mieszamy, smażąc przez minutę. Dodajemy pomidory, cukier lub zdrowszy zamiennik, ocet winny, sól, świeżo zmielony pieprz i wszystko gotujemy. Następnie przykrywamy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy obsmażone kawałki kurczaka i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 - 15 minut, lub do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę kremówkę. Najlepiej smakuje podany z ryżem, jogurtem naturalnym lub chlebem. Do uzyskania lepszego smaku dodajemy świeżą kolendrę.

Related by Tags

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December