Malai kofta czyli indyjskie klopsiki warzywne

list W: Przepisy Na: comment Komentarz: 0 favorite : 64

Nuda w kuchni? Aromatyczne przyprawy kuchni indyjskiej są lekarstwem! 

Kuchnia indyjska kojarzy się ze światem przypraw takich jak szafran, kurkuma czy chilli????, charakteryzujących się ntensywnym kolorem i smakiem. Indyjskiego jedzenia nie można wyobrazić sobie też bez mieszanek przyprawowych takich jak curry. Dziś mieszanką, której poświęcimy przepis jest garam masala, odpowiedzialna za wybitny smak malai kofta. Przed Państwem… klasyczne danie północnych Indii w kompletnie wegańskiej odsłonie!

Czego potrzebujesz?
kofty (klopsiki):
????‍♀️5 ziemniaków,
????‍♀️1/2 kalafiora,
????‍♀️1 marchewkę,
????‍♀️½ cebuli,
????‍♀️garść posiekanych nerkowców,
????‍♀️garść posiekanych rodzynek,
????‍♀️100 g mąki z ciecierzycy,
????‍♀️3 łyżki posiekanej kolendry,
????‍♀️sól, pieprz
????‍♀️Garam Masala https://www.digesta.com.pl/szukaj…
????‍♀️olej do smażenia

sos:
????‍♀️150 g nerkowców,
????‍♀️500 ml bulionu warzywnego,
????‍♀️1 cebula,
????‍♀️2 ząbki czosnku,
????‍♀️1 łyżeczka imbiru w proszku,
????‍♀️1 łyżeczka przyprawy curry w proszku,
????‍♀️1/2 łyżeczki ziaren kolendry,
????‍♀️1/2 łyżeczki kuminu,
????‍♀️1/2 łyżeczki kardamonu,
????‍♀️1/2 łyżeczki soli,
????‍♀️szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Ziemniaki i kalafior ugotuj na półtwardo i zetrzyj na tarce wraz z ????. Pokrojoną w kostkę ???? podsmaż na patelni. Warzywa włóż do miski. Dodaj do nich mąkę, posiekane orzechy, rodzynki oraz przyprawy. Wyrabiaj do połączenia składników, uformuj kulki i odstaw na pół godziny do lodówki. Smaż w głębokim oleju lub, jeśli dbasz o linię????, piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni aż do uzyskania przez kofty złotego koloru.
W celu przygotowania sosu zalej nerkowce ciepłym bulionem warzywnym i odstaw do namoczenia na co najmniej godzinę, a następnie zblenduj. Drobno posiekaną cebulę podsmaż z pokrojonym w plasterki czosnkiem i imbirem do zeszklenia. Dodaj pozostałe przyprawy i smaż przez kilkanaście sekund. Całość zdejmij z ognia, dodaj do nerkowców z bulionem i ponownie zblenduj.
Smacznego! ????

W Garam Masalę oraz inne aromatyczne przyprawy kuchni indyjskiej zaopatrzysz się na https://www.digesta.com.pl/ Namaste

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December