Aromatyczny pieczony łosoś
Zapraszamy do przetestowania przepisu na klasycznego pieczonego łososia w towarzystwie pieprzu cytrynowego.
Niejednokrotnie to prostota jest kluczem do wyjątkowego smaku. Przykładem jest łosoś, który nie potrzebuje wiele by smakować świetnie. Dziś prezentujemy jego klasyczną odsłonę. Marynata z pieprzu cytrynowego wydobędzie z ryby to co najlepsze. ????????????
Czego potrzebujesz?
Filet ze świeżego łososia 400g
2 ????
???? 3 ząbki
Koperek siekany
Pieprz cytrynowy → https://www.digesta.com.pl/szukaj?controller=search&s=pieprz+cytrynowy
Oliwa z oliwek
Koperek siekany 4 łyżki stołowe
Sól o obniżonej zawartości sodu
Przygotowanie:
????Rybę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie osusz ręcznikiem papierowym i oprósz solą.
????Wyciśnij sok z jednej cytryny. Dodaj do niego oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i pieprz cytrynowy.
????Otrzymaną marynatą natrzyj rybę i zapakowaną szczelnie odstaw na parę godzin do lodówki.
????Rybę włóż do brytfanki, obłóż plasterkami cytryny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.