Krewetki i białe wino
Na kolację w piątkowy wieczór mamy dla Was przepis na
Krewetki z białym winem, chili i czosnkiem
Niezbędne przyprawy znajdziesz na www.digesta.com.pl
Składniki:
Opakowanie krewetek
Białe wytrawne wino
Czosnek granulowany
Chili
Sok z połowy cytryny
Oliwa
Rozmaryn
Sól, pieprz
Świeża bagietka do podania
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce 3-4 łyżki oliwy z sokiem z cytryny, dodaj rozmaryn, czosnek, chili oraz krewetki. Marynuj kilka minut, a następnie całą zawartość miski wyłóż na rozgrzaną patelnię. Podsmażaj przez 4-5 minut, dodaj lampkę białego wina, mieszając delikatnie pozwól, by nieco odparowało. Posól i popierz do smaku. Podawaj ze świeżym pieczywem i winem.
Tak przygotowane krewetki możecie wymieszać także z makaronem, ale zdecydowanie większy urok ma podanie ich z mięciutką bagietką, którą macza się w sosie.
Możesz użyć krewetek mrożonych, przed zamarynowaniem możesz przelać je ciepłą wodą, by odtajały lub kupić świeże, wstępnie obgotowane.